30 Aralık 2008 Salı

yılbaşı kurabiyesi

Cumartesi günü kendimi mutfağa vurdum...İşte yapmak için sabırsızlandığım yılbaşı kurabiyelerim..Çok güzel gözüküyorlar. Bakmak bile neşelendiriyor insanı.

Efenim bu kurabiyenin tarifini http://pastaci.blogspot.com/2006/12/yilbai-kurabiyeleri-2.html

adresinden aldım. Daha neler neler var bu blogda! İncelemenizi tavsiye ederim.



















YILBAŞI KURABİYESİ


1 yumurta ( oda ısısında bekletilmiş)
150 gr tereyağı ( oda ısısında bekletilmiş - yumuşamış)
1 su bardağı un
1 çay bardağ mısır nişastası
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı karbonat (silme)
1 çay kaşığı tarçın (tepeleme)
1 çay kaşığı toz zencefil
ben dr.oetker'in limon aromalarından 1 paket kullandım.Siz isterseniz bunun yerine 1 limonun kabuğunu en ince olacak şekilde rendeleyebilirsiniz. (gökçe limon kullandı:)
hamuru yoğururken toparlamak için bir miktar buğday nişastası (gökçe: rahat 1 tam paket gidiyor)
Tüm malzemeyi yoğurma kabımıza alıp birbirlerine yedirmek için elimiz ile yoğurmaya başlayalım. Tereyağının iyice malzemeye karışması ve gözükmemesi gerekmektedir. Hamurunuzu kulak memesi kıvamına gelinceye kadar azar azar buğday nişastası ilave edip yoğurmaya devam edebilirsiniz. Nişasta kıvamını oturtacak ve kuırabiyelerinize gevreklik verecektir.
Hamurumuzu nişasta serpiştirdiğimiz tezgahımızda 2 cm olacak şekilde açalım. Kurabiye kalıplarımız ile hamurumuzdan şekiller çıkartalım ve dikkatli bir şekilde altına silpat veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimize aktaralım. (gökçe: hamuru çok ince açmamak gerek, yoksa kağıt gibi olması hoş olmuyor. ben parça parça ve kalınca açıp, kalıplarla istediğim şekli verdim)
Fırınımızı 180 dereceye getirip ayarlayalım. Tüm hamur bitene kadar yaklaşık 2 tepsi kurabiyemizden hazırlayalım.
Yaklaşık 15-20 dakika pişirip çıkartalım. Eğer kurabiyelerin çevresi kızarmaya başlamışsa kurabiyeler pişmiş demektir. Kurabiyelerimizi iyice soğuyana kadar tezgahta bekleelim. Eğer sıcakken üzerinde çalışırsanız başarısız olursunuz..en iyi sonuç için kurabiyelerin soğuk olması gerekmektedir.


royal icing için ;
1 adet yumurta beyazı
250 gr pudra şekeri
1-2 damla limon suyu
gıda boyaları
(gökçe: ben biraz da su ekledim. aksi takdirde şeker tam erimiyor. ama suyu çok eklerseniz, bu sefer kurabiyelerin üstüne boyarken akar, kıvamı iyi tutturmak gerek)

gökçe: aşağıda şeker hamuru ile ilgili bölümü, malzemeleri toplamakta zorluk çektiğim için yapamadım, en yakın zamanda bunu da deneyeceğim. ama şeker hamuru olmasa da oluyor, emin olun ;)


Soğuyan kurabiyelerimizin üzerilerini şeker hamuru kaplamak için önce şeker hamurunu istediğiniz renkte renklendirelim. Sonra hamuru hamur açma altlığının veya silpatın üzerinde ince olarak açalım. Kurabiyeyi hangi kalıpla şekillendirdiysek o kalıpla şeker hamurundan keselim. Kurabiyenin üzerine çok az fırça yardımıyla glikoz sürüp şeker hamurunu üzerine yapıştıralım.
Süslemek için royal icing hazırlayalım. Pudra şekeri, yumurta akı ve limon suyunu elimizle iyice çırpalım. Şekerlerin yok olması gerekmektedir. İsterseniz bu işlemi mikser ile çırparakta yapabilirsiniz. Ben hazırladığım royal icing'i ikiye bölüp birini kırmızı birini sarı renk ile renklendirdim. Yağlı kağıttan sıkma torbası hazırladım ve ucunun çok ince olmasına dikkat ettim. Royal icing'leri torbalara doldurdum. Ayrı bir yere sıkarak nasıl aktığını kontrol ettim ve ondan sonra kurabiyelerin üzerini süslemeye başladım.
İşlemlerimiz bittikten sonra bir tepsinin üzerine yaptığım kurabiyeleri sıralayıp oda ısısında kurumalarını bekledim. Bunun için acele etmeyin. Gerekirse 4-5 saat bekleyebiliriz. (Sıcaklığa bağlı olarak)
Eğer hediye götürecekseniz küçük naylon torbalara tek tek koyup ağızlarını birer kurdele ile bağlayıp süsleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok: